زیرسازی نما
زیرسازی نما یکی از مراحل نماکاری در بناست.
ظاهر و پوشش خارجی هر ساختمان نمای سازه محسوب می شود که در منظر شهری و زیباسازی بنا بسیار اثر گذار است و پوشش نماهای ساختمانی طبیعتا نیازمند بستر و زیرسازی است تا بتوان نمای مورد نظر طراحی شده را روی آن اجرا و نصب نمود.
در ادامه این مطلب شرکت ال اس اف ساز به توضیح مختصری در مورد زیر سازی نما می پردازد.
زیر سازی نما چیست و چگونه انجام می شود؟
زیرسازی(بسترسازی) نمای ساختمانی روندی بسیار مهم است چرا که درصورت عملکرد ضعیف زیرسازی نما ، پوشش و ظاهر نما دچار اسیب و تخریب میشود که هم بلحاظ بصری نازیباست و هم ممکن است خطراتی را برای افراد عابر به همراه داشته باشد.
در زیر سازی نما بر اساس متریال هایی که برای نماسازی انتخاب می شود زیرسازی اصولی و امن آن نیاز انجام می گیرد ،پس در این فرایند نوع و متریال نما بسیار حائز اهمیت است.به عنوان مثال طبیعتا زیرسازی نمای سیمانی با نمای سنگی، چوبی ویا کامپوزیت متفاوت است.
مراحل اجرایی زیرسازی نماگام نخست انتخاب مصالح مناسب با نمای سازه است که بوسیله آن زیرسازی مناسب و با کیفیت صورت بگیرد.
پس از تعیین نوع نما و مصالح مورد نیاز آن نقشه های فاز 2 شاسی کشی توسط مهندس طراح می کند. در این نقشه،مقاطع و مشخصات آن، ابعاد و ضخامت پلیت ها، محل اتصالات شاسی کشی به سازه اصلی، نوع جوش کاری و ابعاد آن مشخص می گردد.
ریسمان کشی، پیاده سازی تراز و میزان پیش آمادگی های زیرسازی اهمیت بسیاری در این روند دارند چرا که اشتباه در پیاده سازی ترازها موجب می شود که شاسی کشی ها به درستی انجام نشود.
بعد از مرحله ریسمان کشی، در سازه بتنی با استفاده از بولت های مخصوص ا پلیت هایی را بر روی بتن ایجاد می کنند تا بتوان دستک های اولیه شاسی کشی را به آنها جوش داد.
سپس بعد از کامل شدن تراز، بر طبق نقشه پروفیل های عمودی و افقی را جوش داده و زیر سازی با میلگرد انجام می شود و در صورت نیاز توری های رابیتس را با استفاده از سیم های مفتولی گالوانیزه به آن شاسی کشی و نصب می کنند .
نماهای مختلف و زیر سازی آنها
زیرسازی نمای چوبی:
در زیر سازی نمای چوبی به روش شاسی کشی فولادی می توان از قوطی های 40*40 و یا 40*60 استفاده کرد که قوطی ها در فواصل 50 سانتی متر و به شکل عمود بر جهت نصب چوب های نما استفاده می شود.
زیر سازی نمای سنگی:
در زیر سازی نمای سنگی از جوشکاری های سنگین استفاده می شود و در دقت در این مرحله اهمیت بالایی چرا که در صورت بروز اشتباه و سهل انگاری ریسک ریزش نما و خطرات جدی خسارت های مالی و جانی بوجود می آید.
زیرسازی نمای سیمانی:
در این روش زیرسازی، تورهای رابیتس توسط یک لایه ملات خمیری سیمانی متشکل از سیمان و پودرسنگ ،پوشانیده می شود که چسبندگی مناسبی را جهت ساخت نما داشته باشد.
زیر سازی نمای کامپوزیت:
در نماهای کامپوزیت ابتدا زیر سازی فولادی انجام و سپس برای نصب قطعات آلمینیومی از پیچ و مهره و یا پیچ های سر مته ای به شاسی کشی فولادی ستفاده می کنند.
مهمترین نکات زیرسازی نما
از محکم بودن زیرسازی نما اطمینان حاصل کنید.
کلیه قطعات فلزی جوشکاری و شاسی کشی شده می بایست با ضد زنگ پوشانده شوند تا مانع از پوسیدگی شویم.
تراز بودن نما وکنترل شاقول ها از نکاتی است که باید در موارد اجرایی قابل اهمیت است، چراکه سهل انگاری در این مورد موجب اتلاف زمان و ایجاد هزینه های بسیار می شود.
زیرسازی نما در سازه مدرن ال اس اف
در سازه ال اس اف به این علت که ال اس اف یک سازه ای سبک تر نسبت به سایر سازه ها است، علی رغم اینکه در طراحی و نصب هرگونه نمایی محدودیتی وجد ندارد ولی اصولا طراحان سعی می کندد در طراحی نمای سازه های ال اس اف از مصالح سبک تر استفاده کنند.
در طراحی نمای سازه ال اس اف غالبا از فایبر سمت بردها استفاده می شود. زیرسازی فایبرسمنت با استفاده از پروفیل A و پروفیل M وV انجام می گیرد.
در سازه ال اس اف در صورتی که قرار باشد از نمای تر استفاده شود رابیتس کاری سنگینی انجام می شود و سپس با استفاده از یک لایه ملات سنگین نمای سازه نصب می شود.